vegán

A vegán élet előnyei!

A vegán és vegetáriánus életmód kis hazánkban is egyre „népszerűbb”! Szerencsére egyre több vendéglátóhelyen találhatunk vegetáriánus ételeket, ráadásul már nem csak a jól megszokott rántott sajt és rántott gomba található az étlapokon.

Sokan most is megkérdőjelezik, hogy a vegánság/vegetarianizmus mennyire egészséges, miért is jó az nekünk, ha kitartunk ezen elhatározásunk mellett!

_OZ_0352

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend szempontjából nem mindegy, hogy a vegetarianizmus melyik irányzatáról van szó.

Egyes betegségek, mint a köszvény, vagy reumás panaszok, rheumatoid arthritis kezelésére például gyakran javasolják a vegetáriánus étrendet, de nem a veganizmust, csak a vörös húsok elhagyását, illetve az ovo-, laktovegetáriánus táplálkozást.

Egy jól összeállított vegetáriánus étrend az elhízás hatékony ellenszere lehet, ugyanis kevesebb benne a szénhidrát és a cukor, valamint – magától értetődően – a zsíros ételeket is mellőzi. Utóbbi oknál fogva védi az ereket, csökkenti az érelmeszesedés esélyét. Ez az érvédő hatás a vegetáriánus táplálkozásra áttért cukorbetegek esetében is jótékony lehet, főként, ha korábban nem megfelelően táplálkoztak, illetve nagy mennyiségű húst fogyasztottak. A vegetáriánusok étrendje emellett jóval kevesebb sót tartalmaz, ami hasznos magas vérnyomás ellen, ezzel szemben bővelkedik rostanyagokban, így segíthet székrekedés, vagy vastagbél betegségek esetén.

Látogass el a Cigköftembe és próbáld ki vegán ételeinket, s ha eddig bizonytalan voltál, meglátod, hogy hús nélkül is lehet igazán finomakat enni!

Várunk az Oktogonnál, a hét minden napján!

csak cig

…És ezeket olvastad már?